Jadłospis 24.06-28.06.2019

  

Zupy przygotowywane są na wywarze z warzyw lub na mięsie bez przypraw zawierających glutaminian sodu.Wszystkie produkty mączne (kluski, pierogi, ciasto drożdżowe) przygotowywane są na miejscu.
Do przygotowania niektórych potraw używamy mąkę pszenną z pełnego ziarna.Do przyprawiania niektórych potraw używamy ocet jabłkowy (nie spirytusowy)

Jadłospis może ulec zmianie

Informacja dla rodziców dotycząca kaloryczności posiłków podawanych dzieciom w przedszkolu.

Obecnie obowiązujące Normy Żywienia dla Populacji Polskiej (nowelizacja z 2012 r) zalecają poziom zapotrzebowania energetycznego dzieci w wieku 4 - 6 lat (przy umiarkowanej aktywności fizycznej) w wysokości 1400 kcal/dzień.

Czas przebuwania dziecka w przedszkolu stanowi ok. 75% dnia, dlatego kaloryczność wszystkich posiłków łącznie podawanych dzieciom w ciągu dnia wynosi ok. 1000 kcal.

Pozostałe 400 kcal dzieci powinny uzupełnić posiłkami domowymi.

Zasady zdrowego żywienia dzieci w Przedszkolu nr 100

Wykaz substancji i produktów mogących wywołać alergię